top of page

Eerder stoppen met werken

Bijgewerkt op: 14 apr. 2023


Je denkt er vast weleens over na: kan ik eerder stoppen met werken? Deze vraag is nog maar de eerste van vele andere vragen over het hoe, wanneer en waarom van eerder met pensioen gaan. Zorg daarom dat je jouw persoonlijke redenen helder krijgt en ga op onderzoek uit naar de mogelijkheden. Wil je wel eerder met pensioen? Daar helpen we je graag bij.


Waarom eerder stoppen met werken?

De reden om eerder te stoppen met werken is voor iedereen anders. Veel factoren spelen hierin een belangrijke rol, zoals het beroep dat je uitoefent en het aantal uren dat je werkt. Veel redenen die wij horen zijn:

 • Ik wil meer tijd voor andere leuke dingen, zoals reizen en hobby’s

 • Ik wil meer vrijheid om mijn eigen keuzes te kunnen maken

 • Ik verheug me erop om samen met mijn partner er vaker spontaan op uit te gaan

 • Ik beleef weinig plezier aan het werk

 • Ik kan misschien gebruikmaken van een vertrekregeling

 • Ik moet aan mijn gezondheid denken

 • Ik wil meer tijd besteden aan mijn (klein)kinderen en ouders

 • Ik wil mij op een ander manier nuttig maken voor de maatschappij


Eerder met pensioen gaan: waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je eerder met pensioen wil gaan, moet je rekening houden met verschillende factoren. Zie het als de verschillende potjes waar je geld instopt tijdens je werkzame jaren en waar je geld uithaalt tijdens je pensioen. Je hebt bijvoorbeeld een potje bij het pensioenregeling via de werkgever en/of een potje met spaargeld en je hebt een AOV-potje bij de overheid. Als je eerder stopt met werken, stop je ook eerder met het vullen van je pensioenpotjes.


Daarnaast spreek je ook eerder de inhoud van je potjes aan, want je hebt je pensioengeld eerder nodig. Tegelijkertijd krijg je nog geen AOV. Daarbij gaat het niet alleen om de inkomsten, maar ook zeker de uitgaven. Dus hoeveel haal je uit de potjes?


 • Wat geef je nu maandelijks uit?

 • Welke uitgaven heb je niet meer als je met pensioen gaat?

 • Wat ga je straks extra uitgeven?


Wat kost eerder stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.


Wanneer mag ik met pensioen?

De AOV-leeftijd bepaalt alleen wanneer je AOV ontvangt, niet wanneer je met pensioen mag. Dit hangt ook af van de pensioenpotjes die je tijdens je leven hebt opgebouwd.


Hoe kom ik erachter waanneer ik met pensioen kan gaan?

Om erachter te komen wanneer je met pensioen kan, zal je moeten uitzoeken wanneer je pensioen krijgt. Dit betekent dat je een overzicht maakt van welk bedrag op welk moment uitgekeerd wordt. Je berekent dus wanneer het financieel mogelijk is om met pensioen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de opgebouwde pensioenen, lijfrente en wanneer je recht hebt op de AOV-uitkering.


De data en bedragen die hieruit komen zet je vervolgens in een tijdlijn. Maak een overzicht van de verwachte uitgaven en bekijk waar je op kan besparen. Zo werk je naar de best mogelijke uitkomst voor jou.


Meer informatie over eerder stoppen met werken? Of ben je benieuwd wat jij persoonlijk uit pensioenplanning kan halen? Wij leggen je graag alles uit over de kosten en wanneer je met pensioen kan.410 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page